What’s in my bag?

Dure apparatuur is geen garantie voor een mooie foto. Heeft de fotograaf het juiste inzicht, de benodigde vaardigheden en ervaring, dan kan deze een mooie foto maken. Maar toch… Het is natuurlijk gewoon zo dat het allemaal net wat makkelijker en leuker werken is met mooie “spullen”. En wat voor mij mooie spullen zijn, zegt jullie misschien helemaal niets. Ik zal kort iets vertellen over de apparatuur die ik gebruik.

Camera’s

Ik maak tijdens de bruiloft altijd gebruik van twee camera’s, ook wel bodies genaamd. Dit doe ik om te voorkomen dat ik veel moet wisselen tussen verschillende lenzen, maar ook als back-up. Mocht één van de twee onverhoopt kapot gaan tijdens de dag, dan heb ik altijd nog de tweede om door te kunnen gaan. Ik werk met het merk Nikon. Waarom? Mijn vader werkte al met Nikon dus kende ik het merk. Daarnaast vind ik de Nikon iets prettiger in de hand liggen. Er is altijd een beetje een discussie tussen Nikon en Canon gebruikers, maar het zijn beide top merken en slechts persoonlijke voorkeur is doorslaggevend. Ik werk momenteel met een Nikon D800 en een Nikon D700. Beiden fullframe bodies die degelijk gemaakt zijn en toch beschikken over de nodige toeters en bellen.

Lenzen

Op de twee bodies gebruik ik verschillende lenzen, objectieven genaamd. Ook hierbij geldt weer dat een betere lens nog niet altijd een betere foto oplevert, maar je kunt er wel meer uithalen. Een lichtsterkte lens bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat ik op locaties waar minder licht is (denk bijvoorbeeld aan een kerk) toch goed uit de voeten kan. Een ander voordeel is dat met lichtsterke lenzen een mooie onscherpte om het onderwerp heen kan worden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een foto waarop jullie staan, met op de achtergrond een mooi kasteeltje. Het draait om jullie, en niet om het kasteeltje. Door de juiste scherpte/onscherpte toe te passen, “springen” jullie als het ware uit de foto. Deze onscherpte wordt ook wel bokeh genoemd. En een betere lens geeft vaak een mooiere bokeh. Ik maak gebruik van de volgende lenzen:

  • Nikkor 24-70 mm 2.8
  • Nikkor 70-200 mm 2.8
  • Sigma 35 mm Art 1.4

Reportage flitser

Hoewel ik dan lichtsterke lenzen gebruik, zijn er genoeg situaties te bedenken waarin een beetje extra licht toch wel op zijn plaats is. Hiervoor gebruik ik reportageflitsers. Dit zijn losse flitsers die je op de body monteert, of indien gewenst op een statief. Ik maak gebruik van 2 Nikon Speedlicht SB-900 flitsers.

En naast deze basisapparatuur heb ik altijd nog veel andere spullen bij me. Extra batterijen, tape, schoonmaaksetjes, etc etc. Ik zorg ervoor dat ik op alles voorbereid ben. Nou ja wellicht niet alles, maar tot nu toe heb ik in ieder geval nog nooit mis gegrepen!!!