MENU
Veel gestelde vragen
WIJ HOUDEN VAN DETAILS. MAAK JE OOK FOTO’S VAN DE TROUWRINGEN?
Ik hou zelf ook erg van details en een bruiloft leent zich hier ook prima voor. Zo vind ik het ook erg belangrijk en zeker ook leuk om ’s ochtend, voor jullie gaan trouwen, nog even alle aandacht aan jullie ringen te besteden. En willen jullie ook graag foto’s van jullie handen/vingers samen, met de ringen om, dan moeten we daar gewoon even een mooi moment voor pakken.Na de ceremonie ben je vaak al druk genoeg met het feliciteren en dergelijke, dat we dat dus beter van te voren of juist later op de dag kunnen doen.
Onze kinderen komen ook op de bruiloft. Zijn kinderen lastig te fotograferen?
Als jullie kinderen hebben, dan willen jullie natuurlijk ook leuke foto’s waar zij op staan. En natuurlijk kan dat, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het werken met kinderen vraagt altijd wat meer tijd (is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd), zeker op een dag die toch al heel spannend is. Verleng de fotoshoot met een half uurtje. Maar jullie willen waarschijnlijk ook mooie foto’s van jullie tweeën. Regel daarom voor het tweede deel van de shoot een oppas, anders blijft een gedeelte van je aandacht absoluut naar de kids uitgaan en dan zie je terug op de foto’s. Het is helemaal mooi als de kinderen echt even weg zijn van de shoot zodat jullie de volle aandacht voor elkaar hebben, wat foto’s oplevert waar jullie liefde voor elkaar vanaf spat! En voor jullie kinderen is dat vaak ook leuker!
Wat doen we met slecht weer op onze dag?
Nederland, een land met warme zomers maar ook bar koude winters. En, alles daar tussen in. We gaan natuurlijk uit van een schitterende dag met mooi weer. Maar het is wel zo verstandig om, voor de zekerheid, een plan B te hebben: wat te doen in geval van slecht weer. Ik probeer altijd in overleg met het bruidspaar een binnenlocatie te vinden om een fotoshoot te kunnen houden. Misschien weten jullie zelf al een mooie plek, bijvoorbeeld een mooi oud pand of juist een plek met speciale betekenis zoals waar jullie elkaar hebben leren kennen. Samen zoeken we een locatie die geschikt is voor een mooie fotoreportage als het slecht weer is. Een eigenaar vindt het vaak ook leuk om zijn/haar locatie hiervoor beschikbaar te stellen, dus we regelen dit gewoon goed van te voren. En is jullie bruiloft in de herfst of in de winter, dan is er des te meer reden om dit goed te plannen.
Wij willen graag alle gemaakte foto’s ontvangen, is dat mogelijk?
Sta er even bij stil of het echt wel zo geweldig is om alle gemaakte foto’s te hebben. Het lijkt misschien geweldig, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Door de meeste mensen wordt het namelijk heel lastig gevonden om de mooiste foto’s uit laten we zeggen 6000 beelden te kiezen. Dit is ook de reden waarom veel privé-foto’s op de harde schijf van de PC blijven staan. Als professioneel fotograaf kan ik met een geoefend oog een prachtige en ruime selectie maken uit alle foto’s die ik heb genomen. Juist door foto’s te verwijderen die op elkaar lijken of foto’s waar jullie net niet lekker op staan, blijft een sterke reportage over die het verhaal van jullie dag vertelt. Zo loop je niet het risico dat je door de bomen het bos niet ziet en jullie (duur betaalde) trouwfoto’s een jaar later nog steeds ongeordend op een laptop staan. Als jullie het je kunnen veroorloven, dan is het echt aan te raden om een album te laten maken. In de albums die op dit moment in omloop zijn, is veel mogelijk en het album kan dus geheel naar jullie smaak worden gemaakt. De foto’s worden afgedrukt op echt fotopapier en vervolgens verkleeft op dikke bladen. Zo’n album blijft gegarandeerd een leven lang mooi. Het is een prachtige, tastbare en waardevolle herinnering aan de mooiste dag uit jullie leven.
Op welk tijdstip vind de fotoshoot plaats?
Bruidsparen vragen soms wat gebruikelijk is: de fotoshoot ’s ochtends of juist in de middag? Nou, laten we voorop stellen dat jullie zelf bepalen op welk moment van de dag jullie de fotoshoot willen laten plaatsvinden! Het is jullie dag toch? En wat dan gebruikelijk is…. lijkt me minder belangrijk. Wel is het zo dat er een paar punten zijn waar we het beste rekening mee kunnen houden. Ten eerste de duur; reken op ongeveer 2 uur om rustig de foto’s te kunnen maken. En willen jullie graag op meerdere locaties, dan moeten we natuurlijk rekening houden met de extra reistijd. Als dit in jullie planning van de dag past, top! Waar we verder op moeten letten is de tijd van het jaar; in de zomer komt de zon vroeg op en blijft het lang licht. In de winter is het juist korter licht. Dit beperkt de mogelijkheden natuurlijk wel. Ook is het verstandig om niet midden op de dag, tussen 12 en 14 uur, de foto's te gaan maken. De zon staat dan bovenaan de hemel, schijnt recht naar beneden en zorgt daarmee voor minder “mooi licht”. Ik raad je aan om een extra paar “makkelijke schoenen” mee te nemen voor dit deel van de dag. Dit loopt vaak makkelijker en je voorkomt dat je mooie schoenen vies worden!
Zijn er meerdere fotografen aanwezig?
Ik krijg geregeld de vraag of ik alleen kom, of een tweede fotograaf meeneem op de dag zelf. De vraag die ik het bruidspaar dan stel, is of er meerdere fotografen gewenst zijn. Hoewel het ook wat extra kosten met zich meebrengt, zie ik er als fotograaf zeker de voordelen van in om met twee fotografen te werken. Standaard kom ik alleen, om jullie dag vast te leggen. En als jullie dat graag willen, komt een van mijn collega’s graag helpen op jullie dag. Want zo zie ik het ook: collega-fotograaf. Niet concurrenten maar collega’s. En van tijd tot tijd heb je elkaar gewoon nodig. Als tweede fotograaf, of om ervaringen uit te wisselen, maar zeker ook als back-up als ik een keer niet kan vanwege ziekte bijvoorbeeld. Dan moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Daarom heb ik een netwerkje met fotografen om mij heen opgebouwd.
Wat als jij ziek wordt, hebben we dan geen fotograaf op onze dag?
Ik vind dat je als professioneel fotograaf je zaken goed voor elkaar moet hebben. Dit betekent niet alleen een goede camera en goede lenzen, maar ook back-up voor het geval dat ik zelf ziek wordt of dat er andere omstandigheden zijn dat ik niet kan komen fotograferen. Mocht de situatie zich voordoen, dan overleggen we welke collega op jullie dag mijn taken overneemt. Het belangrijkste is dat jullie dag verzekerd is van een prettige en goede fotograaf, daar zorg ik voor!
CLOSE