MENU

Met meer dan 250 bruiloften op de teller, heb ik best vaak mogen meekijken in het proces van de voorbereidingen van de bruiloft. Diverse soorten bruiloften ook; bruiloften met én bruiloften zonder ceremoniemeester, bruiloften waarbij een van de twee bijna alles bepaalde of juist moest bepalen omdat de ander weinig tot niets deed. Maar gelukkig ook heel veel bruiloften waarbij het bruidspaar samen bepaald hoe ze hun wensen in een goede vorm kunnen gieten, waarbij rekening wordt gehouden met verwachtingen en budget. In dit blog wil ik mijn ervaringen met jullie delen, en hoop dat het inzichten biedt voor jullie eigen voorbereiding. Dit alles met een insteek vanuit de fotografie.

Nietsvermoedend sta je samen bij de waterval, heerlijk ontspannen op vakantie. Jij hebt nog helemaal geen idee dat jouw partner al sinds jullie vertrek uit Nederland een ring bij zich heeft die zo ongeveer brand in zijn/haar zak. En wanneer jullie daar dan staan, en die fotograaf wel een foto van jullie wil maken want hey, we zijn er nu toch, gaat je partner opeens op zijn/haar knieën. Je wordt gewoon ten huwelijk gevraagd!!! En misschien duurde het wat jou betreft al veel te lang, dit overvalt je wellicht toch. Helemaal in love roep jij “Jaaaaa” en de eerste stappen zijn gezet, jullie gaan trouwen.

Yes… jullie gaan trouwen! Maar hoe bijzonder en romantisch het ook is, er zal ook het nodige aan voorbereidingen gedaan moeten worden om alles in goede banen te leiden. Want wat moet je allemaal regelen en waar moet je allemaal aan denken? En vooral… wanneer? En of jullie nu kiezen voor een festival bruiloft of voor een klassieke bruiloft; het is best een berg werk.

The basics

Een bruiloft moet iets bijzonders en leuks zijn. Maar wist je dat het ook in de top 3 staat van de meest stressvolle momenten in iemands leven. want ja, je hebt bepaalde verwachtingen van zo’n dag, maar heeft je partner dezelfde verwachtingen? En laat jullie budget alles toe? Het is daarom belangrijk om je hele bruiloft op te hangen aan een soort kapstokje. Bepaal eerst de grote dingen. En met groot denk ik aan zowel onderdelen die een groot deel van je totale budget gebruiken, maar ook onderdelen die afhankelijk zijn van de beschikbaarheid en dus worden bepaald door externe factoren, dus bijvoorbeeld de locatie, datum en de fotograaf. Wanneer je deze grote onderdelen hebt bepaald en ook nog hebt kunnen vastleggen, dan is de basis gelegd en kunnen jullie de dag verder gaan invullen.

Ceremoniemeester

Ken je dat? Mensen in je omgeving die dingen heel laat of bijna niet plannen, en het gaat gewoon zoals het gaat. En gaan er wat dingen mis, ach, who cares. We kennen dit soort mensen allemaal wel denk ik. Maar ik kan je verzekeren, zo ben ik zelf absoluut niet. I’d like to be in control. En als jullie dat ook hebben, dat je graag met een gerust hart kunt gaan slapen de avond voor jullie bruiloft, dan kan het verstandig zijn om een ceremoniemeester aan te stellen voor jullie bruiloft. Maar goed, wie kies je dan want je broer zou het echt wel goed kunnen, of die ene goede vriendin van je… Aan de andere kant, die wil je er eigenlijk ook gewoon als gast bij hebben, toch? Bedenk daarom goed wie je hiervoor vraagt, want niet iedereen is opgewassen tegen de stress die deze rol met zich meebrengt. Veel bruidsparen maken daarom ook gebruik van een weddingplanner. Ik hoor je denken:”zo, kost ook weer geld”. Klopt, kost wat, maar dan heb je ook wat. Want een weddingplanner neemt je heel veel zorgen uit handen. En waar je wellicht je broer toch minder makkelijk aanspreekt op iets wat net niet helemaal naar wens verloopt, kun je er bij een weddingplanner vanuit gaan dat deze zijn/haar vak verstaat en alles verloopt zoals jullie dit willen, want zo is het afgesproken. Los van de keuze om een vriend(in) of familielid, of juist een weddingplanner deze rol toe te bedelen, raad ik je aan om in ieder geval een stuk van de voorbereidingen en zeker ook tijdens de uitvoeren op de dag zelf, uit handen te geven. Hiermee zorg je ervoor dat jullie optimaal kunnen genieten.

Een kerkelijk huwelijk, of juist niet?

Naast een burgerlijk huwelijk, kun je ervoor kiezen om ook een kerkelijk huwelijk onderdeel te laten zijn van jullie dag. Kerken jullie bijvoorbeeld al samen en vinden jullie het belangrijk om dit onderdeel te laten zijn van jullie bruiloft, dan zou ik dat zeker doen. Het kerkelijk huwelijk bevat erg mooie gebruiken en rituelen, zoals bijvoorbeeld de zege die wordt uitgesproken of een vader die zijn dochter weg geeft. Maar het is belangrijk om van te voren goed af te stemmen wat de wederzijdse verwachtingen zijn; van jullie maar ook vanuit de kerk. Want niet iedere gemeente stelt het op prijs dat er gefotografeerd wordt tijdens de dienst. Het is vanzelfsprekend dat er tijdens een gebed niet wordt gefotografeerd, en lopen probeer je te allen tijden te verminderen; je wilt in geen geval een storend element zijn voor zowel de voorganger als de gasten in de kerk. Maar wanneer fotograferen überhaupt niet de bedoeling is, is het verstandig dit duidelijk te bespreken om teleurstelling te voorkomen.

Bruiloft kerkelijk huwelijkBruiloft kerkelijk huwelijkBruiloft kerkelijk huwelijk

Getting ready

De voorbereidingen op de dag zelf zijn erg mooi om op foto te hebben. Je kapster en visagiste maken de bruid nog mooier dan ze al is, en de bruidegom wordt misschien wel door zijn ouders in zijn pak geholpen. Onderschat het niet hè, daar gaat hun jongen :). Hoe bijzonder is het om deze momenten, die echt onderdeel zijn van jullie dag, vast te laten leggen op foto. En op welke momenten dat is, dat spreken we samen door. Want de ene bruid is zelfs comfortabel in haar string op de Albert Cuijp in Amsterdam, terwijl de ander het toch net wat fijner vindt om een bepaalde mate van privacy te behouden, en dat is allemaal goed. Als je het van te voren maar uitspreekt. Dan weet je zelf wat je kunt verwachten en weet ik ook wanneer jullie op je gemak zijn. Vaak begin ik zelf bij de bruid en indien ook de bruidegom vastgelegd mag worden, dan vraag ik vaak een collega om daar heen te gaan. Zo kan ik me volledig richten op de situatie bij de bruid. Maar voordat je je afvraagt of ik dan echt 1 of 2 uur in jouw bubbel ga zitten, terwijl jij in de make-up gaat etc… Nee, wees niet bang, zo werkt dat niet. Want ik wil ook nog graag foto’s maken van je jurk, voordat je deze aan hebt. En je schoenen, oorbellen en andere sieraden. Maar zeker ook van jullie ringen, voordat jullie ze om hebben. En tussendoor kom ik even bij je kijken hoe het gaat, en leg ik bijvoorbeeld vast hoe je vader zijn speech, die hij tijdens het eten gaat voordragen, schrijft. Oh en wat zeker nog ten goede komt aan mooie foto’s: Laat je haar en je make-up doen op een plek waar er ook licht door de ramen op jou valt. Natuurlijk licht maakt het echt mooier, zeker als dit ‘s ochtends vroeg nog mooi zacht is.

Iets om over na te denken is hoeveel tijd je in je dagindeling wilt inplannen voor de kapper en visagiste. Dit zal onder andere afhankelijk zijn van wat je hen wilt laten doen, of je zelf al make-up draagt maar ook hoe leuk je het vindt. Veel vrouwen kijken er wel naar uit en delen dit moment met hun moeder of met vriendinnen. Het is verstandig om van te voren goed door te spreken hoeveel tijd de kapper en visagiste nodig hebben, maar nog beter is een proef kapsel en make-up laten doen. Dan weet je zeker dat het wordt zoals jij wilt en hoeveel tijd er voor nodig is.

Bruiloft voorbereidingen

Bruiloft voorbereidingen

Bruiloft voorbereidingen

Bruiloft voorbereidingen

 

Binnenkort meer tips om je goed voor te bereiden op jullie bruiloft. Dan informatie over de First Look, de foto locatie en een checklist.

CLOSE